dinsdag 13 oktober 2009

Handleiding KAS-Rookbom

Ten eerste wil ik vermelden dat het in bezit hebben en afsteken van een rookbom illegaal is en valt onder de wet van ernstvuurwerk (=vuurwerk dat alleen mag afgestoken worden door een bevoegde)

Ten tweede is het maken van een KAS-rookbom niet ongevaarlijk. Zo zijn er de dampen (waaronder ammoniakdampen) en pas of voor eventuele wondjes, ammoniumnitraat is bijtend, trek dus handschoenen aan.

Ik heb het zelf in mijn mond gekregen en het proefde zuur en je kreeg er een holle maag van (net alsof je een boer moet laten, het gaat dus gisten). Ook dit is gevaarlijk en ik heb meteen mijn mond gespoeld!

Maak de rookbom zoveel mogelijk in de open lucht (vooral als je de keukenrollen nat maakt), want er komen dus dampen vrij. Ikzelf heb het gedaan met een erg grote rookbom in een kleine keuken met 6 mensen. Na een paar uur werk werden we misselijk en moesten we steeds even naar buiten, anders kregen we het te benauwd (je wordt heel duf en sloom van de dampen en het is sterk afgeraden om ze ook in te ademen.

Iemand heeft mij ook verteld dat bij verbranding van kunstmest blauwzuur vrijkomt en dat is erg giftig voor mensen. (Ik weet dit echter niet zeker. Ik leef in ieder geval nog wel.

Houdt er ook rekening mee dat mensen de politie kunnen bellen, omdat ze denken dat er iets in brand staat.

Ik ben in geen geval verantwoordelijk voor de gevolgen van het maken/afsteken van een KAS-rookbom. Ik geef deze handleiding alleen vrij, zodat er geen mensen zijn die er onwetend mee gaan klooien.


Benodigdheden:
Chemicaliën:
- Kalkammonsalpeter/KAS (te koop bij het tuincentrum)
- Suiker
- Water

Materialen
- Weegschaal
- Katoenen doeken of keukenpapier
- Emmer
- Aluminium folie
- Ducktape
- Sterretjes


Werkwijze:




Voor 500 gram mengsel het je ongeveer 2 keukenrollen nodig. Scheur de keukenrol zo af, dat elk stuk 8 vellen heeft.

Weeg 6 delen KAS en 4 delen suiker af naar gewicht, bijvoorbeeld: 160 gram suiker en 240 gram KAS. Doe beide stoffen in een emmer en voeg steeds een beetje warm water toe en roer om de paar seconden goed door. Gebruik ongeveer 400ml op 400 gram mengsel.. Daarna goed roeren, het is niet erg als er wat korreltjes op de bodem blijven liggen, dit geeft alleen aan dat de maximale hoeveelheid KAS/suiker is opgelost. Pak nu het keukenpapier dat je al hebt gescheurd(voorbeeld: 2 keukenrollen) en laat die nu zo veel mogelijk van de KAS-suiker oplossing absorberen. Haal ze uit het mengsel en leg ze op een schaal. Knijp zo weinig mogelijk in de vellen, zodat er zoveel oplossing blijft inzitten en hang ze te drogen op een wasrek boven een verwarming (straalkachel) of op de verwarming zelf (pas op met extreem hete kachels, dan worden de doeken zwart en dan kan het zijn dat ze ontsteken.

Dit duurt een aantal uur afhankelijk van de omstandigheden. Houdt ontstekingsbronnen verwijderd!

Leg de keukendoeken op tafel en niet er steeds 2 aan elkaar vast. Plaats ongeveer 4 tot 5 sterretjes (afhankelijk van de grote van de rookbom) in het midden over de gehele lengte en laat er 1 à 2 uitsteken.. Rol het keukenpapier niet te strak op en plak er een aantal lagen plakband overheen (voor, midden en achter vooral). Daarna omwikkelen met een aantal lagen aluminiumfolie. Let op: Op aluminiumfolie zitten 2 verschillende kanten: Een doffe kant (als je die naar binnen doet, laat het de warmte door) en een Glanzende kant (Als je die naar binnen doet, houdt het de warmte binnen.) Gebruik dus de doffe kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen! Doe daar een tie-rap strak om de achterkant.


Nu is je rookbom klaar! Steek hem binnen 3 à 4 dagen af, want het mengsel trekt vocht aan.

Resultaat: